SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’S-SALAT

<< 281 >>

78- Namazda Dua Etmek

 

(:-509-:) Saib b. Malik anlatıyor: Biz, (bir gün) mescidde oturmaktaydık. Derken Ammar b. Yasir içeri girdi ve hafifçe bir şekilde namaz kıldı. Sonra yanımıza uğradı. Ona: 'IEy Ebu'I-Yakzan! Namazı çok hafif (kısa) tuttun" denildi. Bunun üzerine Ammar:

 

''Namaz'ı hafif tuttuğumu gördünüz mü?" diye sordu. Biz de: ''Evet" dedik. Ammar:

 

''Doğrusu ben namazda Resulullah s.a.v.'den duyduğum bir duayı okudum" dedi. Sonra Ammar kalkıp giderken cemaatten biri onun peşine takıldı.

 

-Hadisin ravisi Ata: ''Onun peşine babam takıldı. Fakat babam: «Onun peşine takıldım» demeyi hoş görmemiştir" dedi- Ona Nebi s.a.v.'den duyduğu duanın mahiyetini sordu. Sonra gelip o cemaate duanın mahiyetini haber verdi. Dua şöyleydi:

 

"Allahumme bi ilmike'l-ğaybe, ve kudretike ala'I-halk, ehyini ma alimte'l-hayate hayran li, ve teveffeni iza kaneti'l-vefatu hayran li, Allahümme inni es'eluke haşyeteke fi'l-ğaybi ve'ş-şehadeti, ve kelimete'l-adli ve'l-hakki fi'I-ğadabi ve'r-rida, ve es'eluke'l-kasde fi'l-fakri ve'l-ğina, ve es'eluke naimen la yebidu, ve kurrete aynin ıa tenkatiu, ve es'eluke'r-rida ba'de'l-kadai, ve es'eluke berde'l-ayşi ba'de'l-mevti, ve es'eluke lezzete'n-nazari ila vechike, ve es'eluke'ş-şevka ila liğaike fi ğayri darree mudirraten, ve la fitnetin mudılletin, Allahümme zeyyinna bi-zineti'l-imm, ve'c'alna hudaten muhtedİne"

 

(=Allahım! ilminle ğaybları bilirsin, gücünle tüm yaratıklarına hakimsin, yaşamak benim için hayırlı ise beni yaşat, ölüm benim için hayırlı ise beni vefat ettir. Allahım! Açık ve gizli her yerde Senin korkunu isterim, öfkeli ve sakin halimde bile doğru ve hakkı söylemeyi Senden isterim. Zenginlikte ve fakirlikte orta yolu tutmayı isterim, tükenmeyen nimetlerinden dilerim, kesintisiz göz aydınlığı isterim, hükmünden sonra rızanı dilerim; ölümümden sonra iyi bir hayat sürdürmeyi isterim. Cemaline bakma lezzetini, sana şevkle kavuşmayı, sıkıcı felaketlere uğramaksızın ve sapıcı fitnelere düşmeksizin yaşamayı isterim. Allahım! Bizi, iman ziynetiyle süsle, doğru yola kavuşanlara sebep olucu kıl).

 

- - -

İsnadı sahihtir. ibn Hibban 3/212-213 (1968); detaylı tahric için bakın: Ebu Ya'la, Müsned

3/195 (1624).